A föcstej jelentősége

tejA föcstej az egyik legfontosabb tényező az újszülött borjú egészssége szempontjából, ezért röviden összefoglaljuk mit érdemes tudni erről a jellemzően halvány napsárga éltető nedűről.

A borjak úgy jönnek a világra, hogy teljesen védtelenek a fertőzésekkel szemben, mivel a szervezetükben még nincsenek kórokozók elleni antitestek. Ezeket az újszülött teljes egészében a föcstejből veszi fel. A föcstej passzív immunizálást jelent, a saját, aktív immunvédekezés csak 3-5 hetes korban alakul ki. Eddig az időpontig kizárólag a föcstejjel felvett antitestek biztosítják a passzív védőhatást. A föcstej fontos anyagokat, elsősorban antitesteket (IgG, IgA, IgM) immunsejteteket és immunmodulátorokat tartalmaz, melyek fontosak az immunrendszer számára. A benne lévő tápanyagok (fehérje, zsír, és tejcukor), ásványi -és nyomelemek, vitaminok, bioaktív és laxáns hatású anyagok szerepet játszanak a bélben lejátszódó anyagcsere-folyamatokban.

A föcstej összetételében jelentősen különbözik a tehéntejtől, mindenek előtt több szárazanyagot tartalmaz. A magas immoglobulin szint miatt a fehérjetartalom ötször nagyobb. A föcstejnek csak az ellés utáni első fejéskor nyert tejet nevezzük.
Csak az első fejésben vannak az immunglobulinok megfelelően magas koncentrációban jelen. A második fejésben az eredeti mennyiségnek már csak a 60% van. Ezért nevezik a második fejéstől a forgalomképes tej eléréséig átmeneti tejnek .

A föcstej védőhatása két tényezőtől függ. Először a föcstej felvételétől, másodszor az immoglobulin-koncentrációtól. A borjú egészsége erősen függ a föcstej-ellátástól. A föcstej-ellátás megszervezésének alapszabálya: „korán és sokat”. A föcstejjel felvett antitestek a vékonybél nyálkahártyáján keresztül a véráramba kerülnek, és védő feladatokat látnak el a szervezetben.

A föcstej bevitel hatása az egészségre
(5 év, 2206 borjú adatai alapján)

Felvétel mértéke Elhullás, % Betegség, % Tüdőgyulladás,% Megfázás, %
Kevés v. semmi 7,9 42,2 5,1 11,4
Nem elegendő 3,0 24,2 3,2 9,4
Elegendő 1,3 15,4 1,4 6,2

Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!