A kárpáti borzderes vemhesülése

Mit kell tennünk azért, hogy vemhesüljön a tehenünk?

A kárpáti borzderes szarvasmarha tartók jelenleg sajnos abban a helyzetben vannak, hogy Magyarországon nem egyszerű kárpáti borzderes bikával, vagy spermával termékenyíteni a teheneinket. A Polyán Egyesület, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karának Állattenyésztés-tudományi Intézetével összefogva azon dolgozik, hogy ez ne legyen probléma a tehéntartóknak, de sajnos erőfeszítéseink ellenére ez még ma nem teljesen megoldott.Rudi gazda telefonál

 

Ennek ellenére aki épp a termékenyítésnél jár, mindenképp keresse Miklós Rudolfot a Polyán gazdaság gazdáját (+36304217728), aki mindig az aktuális helyzetről tud tájékoztatást adni!

 

Mindettől függetlenül a teheneket termékenyíteni kell akár borzderessel, akár mással, hiszen ezen múlik a haszonvételünk!

Mielőtt azonban a bika kérdésbe részletesen belemennénk fontos, hogy az állattartók pontosan meg tudják határozni, hogy mikor is kell a bikának jönni :), ebben a blogbejegyzésben ehhez adunk támpontokat!

Az állataink szaporítása az egyik legfontosabb és egyben legnagyobb szakértelmet követelő része az állattartásnak. A sikeres szaporításhoz az első lépés az ivarzó tehenek felismerése. Ehhez az állatokat folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk. Ebben segítséget jelent, ha az ellés időpontját számon tartva, meghatározzuk az ivarzás legvalószínűbb időszakát, így azokat az állatokra kell jobban figyelnünk akik ebben az időszakban vannak.

Az ellés utáni 15-20. napon bekövetkező első ivarzás gyakran csendes, és nincs peteleválás. Kifejezett ivarzási tünetekkel, pete leválással (ovuláció) járó ivarzásra az ellés utáni 36-42. napon számíthatunk, és rendszint a következő ivarzás során az 51-63. napon érdemes  termékenyítünk. Ha a fogamzás nem következik be, az ivarzás 21 naponként (19-23 nap) ismétlődik.

A tehenek ivarzásának időtartama 6 és 36 óra között változhat. Az ivarzó egyedeket a külső jegyek, a megváltozott viselkedés alapján társaitól meg lehet különböztetni.

Amire érdemes figyelni:Bocifenék

  • Az ivarzás kezdetét jelezheti, ha a tehén nyugtalanul járkál szaglássza, ugrálja a társait,, gyakran bőg a péraajkak kissé duzzadtak, szokásosnál nedvesebbek és rózsaszínre váltanak.
  • Az ivarzás főszakaszában a tehén magas faroktartással járkál, merev tartással meg meg áll, hátát gyakran behajlítja. A péra duzzadt, erősen nedves, nyálkahártyája élénkpiros színű.
  • Az ivarzás végén csökken az állat aktívitása, tiszta, de ragadós váladék folyik a hüvelyéből, majd a 2 napon ebben vércsík is megjelenik. Innentől lehet a 19. napra számolni a következő ivarzással.

Fontos, hogy az ivarzó tehenek a legmegfelelőbb időpontban termékenyítsük, ami a sikeres vemhesülés egyik feltétele. A termékenyítés optimális időpontja az ivarzás vége, vagyis az ivarzási tünetek megjelenésétől számított 12-24 óra. Kedvezőbb vemhesülést érhetünk el, ha egy ivarzási cikluson belül kétszer termékenyítünk.

A következő részben az apaállat helyzetről írunk röviden, mert ha már tudjuk, hogy mikor, akkor a következő kérdés, hogy kivel?


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!