Újszülött állat ellátása és igényei

borjúAz előző cikkünkben a föcstej jelentőségéről írtunk, most az újszülött borjú gondozásáról írunk néhány gondolatot.

Az egészségesen született borjú születése után 1-2 órán belül feláll és szopik. Az anyjukat szopó borjak 30-40%-ánál nehéz eldönteni, hogy mikor és mennyi föcstejet kaptak, ezért célszerű a borjút egy órán belül föcstejjel (a tehéntől, vagy szopókás edényből) megszoptatni. Ennek adagja 2-3 l lehet, ami megfelelően védi az újszülöttet a fertőzésektől.  Az újszülött gyors és megnyugtató ellátása a jó minőségű anyai föcstejjel azért olyan fontos, mert a 4-5%-os újszülöttkori elhullás felét a borjak elégtelen ellenanyag-ellátása okozza. Ez jól ellenőrizhető a vér immunglobulin szintjével. A kedvező érték 50-80 g/l IgG, amíg a 10 g/l IgG érték a kedvezőtlen alsó határnak tekinthető.

 

Az újszülött oltógyomrának befogadóképessége nem teszi lehetővé nagyobb táplálékadagok felvételét, ezért a kisebb adagú, napi többszöri itatás előnyösebb. Az ellenanyagok a bélrendszerben végbemenő felszívódási hatékonysága a borjú születése után óráról órára csökken, és az első nap végén gyakorlatilag megszűnik. Eközben az emésztőenzimek kiválasztása fokozódik.

A borjak mozgását, légzését a 7-10 napig tartó újszülöttkori időszakban fokozottan célszerű figyelemmel kísérni.
A borjú születési súlya kedvező esetben a fajtaátlagának felel meg, a bikák esetében rendszerint l-2 kg-mal több, mint az üszőknél. Fontos tudnunk, hogy a születési súly erős, közepes mértékben, a marmagasság pedig ennél is jobban öröklődő jelleg, e két jellemző egymással is összefüggésben van. A születési súly enyhe ellentétes összefüggést mutat a későbbi súlygyarapodással és magasságnövekedéssel. Bizonyos határon belül tehát a kisebb borjú jobban, míg a nagyobb gyengébben fejlődik. Nem azok a borjak az optimális méretűek, amelyek születéskor nagyok (hiszen ez ellési nehézségeket okozhat), hanem azok az átlagosak, amelyek aztán gyorsan fejlődnek.


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!