Bika helyzet 2

VisoA Polyán Egyesület szívügye a Kárpáti borzderes szarvasmarha fajta fenmaradása. A tehenek kihelyezésével tudjuk növelni az egyedszámot, a fenmaradás sarkalatos pontja  a bika kérdése.

Sokan nincsennek is tisztában azzal, mit is jelent egy bikát (vagy akár többet) tartani.
A tehenek, ennél a fajtánál jellemzően könnyen kezelhetőek, de a bika az más ügy. Bizonyos kor elérése után jelentkeznek azok a tulajdonságok, amelyek miatt nem sokan vállalkoznak tartásukra.  A tejtermelő fajtáknál (pl. holstein fríz) ez nagyon hamar jelentkezik, ezért nem is láthatunk kiállításokon ilyen bikákat. A hús marháknál nagyon sok egyednél kezelhető marad az állat, talán a nagy tömeg miatt is.
Az őshonos fajtáknál talán a közép út az, ami megfigyelhető. Fiatalon jól kezelhető, de már egy 4-5 éves bika szereti megmutatni, hogy ő az erősebb. És tényleg ő az erősebb. A régi időkben nem véletlenül fizettek a falusi tehenes gazdák meg egy olyan embert, aki vállalta a bika tartását, hiszen bika nélkül nincs borjú, nincs tej.

 

Nálunk Lali már 7 éves elmúlt. Sajnos a télen valószínűleg levágásra kerül, nem a kora miatt (bár egyre több afférunk van vele), hanem a beltenyésztettség elkerülése érdekében. Az ország kárpáti borzderes állományában már meghatározó szerepe van, új bikavonalak beállítására van szükség. Lali eddigi teljesítményével bevonult a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta magyarországi tenyésztésének történetébe, mint az új kor első tenyészbikája, így ehhez méltó búcsuztatást szánunk neki!

Visó bikánk most 4 éves, és nagyon eredményesen termékenyít. A csordát, a teheneit talán még jobban védi mint Lali, de emberre kevésbé támad. Visó egy kis termetű bika, aminek az az előnye, hogy idősebb, gyengébb fizikumú teheneket, vagy még fiatal üszőket is tudja fedezni, Lalit már csak a nagyon jó kondíciójú tehenek birják el, a nagy súlya miatt.
Az országban Szarvaskőn fedez a 3. KPLSZ-es, az az központi lajstromszámmal rendelkező bika, Lali egyik fia.

A sperma vételre szánt Porika nevű bikától várhatóan novembertől lehet beszerezni a teljesen idegen vérvonalú spermát, inszemináláshoz. Ez a pillanat azt hittük talán sosem érkezik el, mára túl vagyunk az összes orvosi vizsgálaton, le van véve a sperma és fagyasztott adagokban várja, hogy az utolsó adminisztratív engedélyt megkapjuk. A bika már olyan hosszú ideje került be az országba, és annyi vizsgálaton van túl, hogy ha tűt lát, teljesen kezelhetetlenné válik. Szomorú ezt mondani, de ennek az állatnak a hosszú hányódása, és talán nem túlzok, de kínzása árán van arra lehetőség, hogy az ország különböző területein lévő kárpáti borzderes tehenek vemhesülhessenek, és ezáltal a fajta fenmaradásának esélyei nőjjenek. Hálásak vagyunk neki ezért!


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!