Bogyó és Babóca, két jó barát

Dorka és Hunor története a borzderesekkel (Négyes) 3. rész

BabaAz előző részek arról szóltak, hogy miért és hogyan került két kárpáti borzderes tehénke hozzánk, most viszont róluk szeretnék egy kicsit írni. Mindketten Romániából származnak, és egy kis kerülővel kerültek hozzánk.

Mint kiderült nem volt teljesen felhőtlen életük, főleg a kisebbnek. Baba, mert ezt a nevet kapta nálunk, Aknavásárról származik, Moldvából. Fiatal üsző korában igáztatásra használták, konkrétan trágyaszállításra, egy olyan kocsit kellett húznia, amelyen nem volt egy tenyérnyi trágyamentes hely sem. Mivel az első hónapokban nálunk nagyon félt a vasvillától amivel trágyáztunk, valószínűnek tartjuk, hogy közelről is találkozott vele néhányszor. Megvásárlása után karanténba került a többi tehénnel, itt született egy egészséges bikaborja. Első hazai gazdájához már a másik tehénnel együtt került, de sajnos ott nem kaptak elég figyelmet, kicsit lesoványodtak. Ennek köszönhető, hogy hozzánk kerültek, úgyhogy talán ennek így kellett lennie. Régi moldvai életére emlékezve még ma is előfordul vele, hogy a teli etető közelében lévő trágyadomból szedegeti ki az utolsó ép szénaszálakat. Bár kezdetben (egy-két hétig) tartotta a távolságot, mára már nagyon szelíd, csak néha böki arrébb erőteljesen a birkákat vagy a kutyát. Nagyon türelmes, képes tíz percen keresztül melletted állni, amíg el nem kezded vakarni a feje tetejét, a „haja” tövét, és további legalább 10 percen keresztül ezt folytathatod.

 

A másik tehén – Bogyó- a máramarosi Rozália faluból származik. Ő fiatal korában nem lehetett rosszul tartva, azértBogyó adták el, mert a tulajdonosai már idősek voltak. Látszik is rajta, hogy alapvetően büszke jószág, határozott tartása van, ő a főnök, az úrihölgy. De mindemellett nagyon szelíd, kezes jószág lett ő is, miután rájött, hogy tőlünk nem kell félnie, és itt csak szeretetet kap. Ha elégedetlen valamivel, vagy türelmetlen, hangot is ad neki. Míg Babának talán ha négyszer-ötször hallottuk a hangját, Bogyó hetente többször megereszti a didgeridoo szerű múgatását. Imádja, ha az állát vakarják, amit nagy kéjesen fogad.

Baba és DorkaKét teljesen más egyéniség, mégis jól kiegészítik egymást. Ragaszkodnak is egymáshoz, különösen Baba Bogyóhoz, ha nem látja, képes pánikba esni. Oda is kell erre figyelni, mert amikor kötélen visszük ki őket a legelőre, akkor ha túl messze kerülnek egymástól, képes kitépni az ember kezéből a kötelet és mint a szélvész Bogyó irányába futni. Olyan szoros a kapcsolatuk, hogy egy kicsit aggódtunk, hogy mi lesz ha valamelyiküknek borja lesz, de mára már kiderült, hogy felesleges volt az aggodalom.

Dorka


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!