Borzok és Deresek - A legeltetés és tisztálkodás

Mozaikok egy majdnem teljesen önellátó gazdaság (Visnyeszéplak, Zaja család) borzdereses tapasztalataiból - 5. rész

Legeltetés

Egy barátom annak idején (még nem volt tehenünk) elmagyarázta, hogyha a tehenet csak fűvel, szénával etetjük, lehet, hogy kevesebb tejet ad majd, de sose lesz gondunk állatorvosra. Így is cselekedtünk illetve ma is ezt azb utat járjuk. Kis kiegészítéssel: lombtakarmányt olykor-olykor kapnak (kedvencük a hárs, cseresznye, eper lomb, megeszik az akácot, juhart, diót stb. de a mogyorót egyáltalán nem), s ha van akkor gyümölcsöt!! Imádják az almát, körtét. Természetesen feldarabolva. Az összes hullott gyümölcs eléjük kerül. Fel szoktam tenni a kérdést gyümölcsész előadásokon, hogy milyen feldolgozási lehetőségei vannak a gyümölcsöknek. Jönnek a válaszok: pálinka, lekvár, aszalvány stb. Egyet mindig kihagynak: a mi kis vegyi gyáraink kiváló  minőségű tejet is előállítanak a gyümölcsből....

 

A legeltetést eddig szektoros rendszerben végeztem, azaz a kb. 1 ha területem 5, nagyjából egyenlő részre volt felosztva. Az egyes részeken kb. 10 napot töltöttek a bocik, aztán újat nyitottam, míg a többi 4 pihen. Most tavasszal ezt a rendszert kombináltam, s „sávos” rendszerre álltam át. Ez azt jelenti, hogy a szektor ugyan be van kerítve, de egyszerre csak egy 3-4 m hosszú (alapból kb. 40-50 m széles) sávot kapnak, s minden nap megyünk előre 3-4 m-t. A dolog egyszerű, a körbekerített szektort még egy vezetékkel megosztom s ezt minden reggel arrébb rakom. Így nincs az, hogy a bekerített nagyobb területen pár nap alatt letapossák a füvet, s aztán csak csipegetnek. Minden nap van friss fű. Nagyobb állománynál ez nem lehet megoldás, de 1-2 tehénnél ideális.

Tisztálkodás

Amikor először láttam a helyzetet, azaz hogy szembefordul egymással a két tehén, s a szarvukat kezdik próbálgatni, gyorsan kerestem egy botot, hogy még időben megakadályozzam a nagy verekedést. Nos a következő mozzanatban a véres harc helyett szépen fényesre nyalták egymás fejét, nyakát. Saját magukat le tudják nyalni nyaktól a fenékig, de nyak felett nem. Hát ezt jó együttműködés gyanánt kisegítik egymást. Erről egy kis videót is készítettem.

 


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!