Borzok és Deresek - Az ellés és a fejés

FejésMozaikok egy majdnem teljesen önellátó gazdaság (Visnyeszéplak, Zaja család) borzdereses tapasztalataiból - 3. rész

Az augusztusi elhozatal után hónapokig nem volt fejős egyik borzderes sem (az egyik még csak másfél éves üsző volt, a másikról meg nem tudtuk, hogy egyáltalán vemhes-e). Több, mint fél év múlva ellett meg a Vörös, mikor már lemondtunk a bocizásról (a hasa nagyságából akkor sem tudtunk s ma sem tudunk pontos következtetéseket levonni....), Gyümölcsoltó Boldogasszony napján hirtelen megellett. Szép kis bikaboci sikeredett (üszőnek nyilván jobban örültünk volna).

A lényeg, hogy már látszott a tejhez jutás lehetősége.

 

A föccstejet másfél hétig a kutya-macska kapta. Akkorra kissé belelendült a boci is a szopásba, de azért 5-6 liter tejcsi összejött naponta, később egyre kevesebb. Vörös sem viselte jól a fejést eleinte. Volt néhány edénykirúgás, vödörbe lépés. De legalább javultak a reflexeim... A kisszékről való fejés csak később lépett be a kényelmi szektorba. Ma már a Vörösnek csak csettinteni kell este vagy reggel, s már battyog a fejőhelyre, türelmesen várja a megkötést, s két kézzel 5-6 perc a fejés. Olykor-olykor van kisebb lépegetés illetve csapkodás a farkával a legyek miatt, de öröm fejni!.

Ahogy melegedett az idő, jöttek a legyek s más apró rovarok. Ezellen a nagyon korai és késői fejéssel védekeztünk, illetve légypapírral, no meg egy régi, kopott kockás pléddel (ezt nagy melegben egy gyerekmintás anyag váltotta le). Vöröske a kockás pléd nélkül ma már el se tudja képzelni a fejést. Mindenesetre elég mókásan néz ki.... 

Borzassal sem indult könnyen a fejés (lásd Anikó naplója), ráadásul neki első borja s a fejés is szokatlan volt. Különleges mániái vannak: lassan hozzászokott a procedúrához (kockás pléd persze jár neki is!), de egyelőre csak egy kézzel tudjuk fejni  - immár  3 héttel az ellés után - , mivel a bal kézzel való fejést nemigen kedveli. Emellett ami rejtély: az első 2.5 hét alatt csak én fejtem, a múlt héten 5 napot Erdélyben voltam s előtte Anikóval barátkoztattam. Őt gyorsan elfogadta (előtte mikor be volt gyulladva a tőgye, akkor elég sokat masszírozta), hanem mikor visszajöttem Székelyföldről, engem nem akart két napig elfogadni. Ezt nyomósan a tudtomra is adta... Próbáltuk, hátha a régebben tehenet tartó szomszédot megszokja fejésileg, de úgy tűnik idegent egyelőre nem visel. Az utóbbi napokban már kisszékről fejem, de csak egy kézzel. Ha nem is teljesen nyugodt közben, de egyáltalán nem rúg, s nem is lépeget közben.

Tejhozam:
Vörös csúcsa tavaly nyár elején volt, akkor napi 10-12 litert fejtünk tőle, borzas a bocis szopás után ad 8-10 litert. Más kaliber az biztos.


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!