Ellés - kisborjú születése

kisbociAz előző cikkünkben a vemhesüléshez szükséges ismereteket foglaltuk össze. Amennyiben sikeres volt a vemhesülés akkor a következő nagy esemény a kisborjú születése, ebben a cikkben az ellés szakaszait írjuk le, hiszen a jó gazdának fontos ismerni, hogy mi miután történik ellés közben.

Az ellést mindig nagy várakozás előzi meg. Vajon mi születik, bika, vagy üsző? A lényeg itt is, hogy egészséges legyen!

Az ellés előkészületei
Az ellés előtt mintegy két héttel érdemes a tehenet külön választani az istállóban, vagy a féltető alatt kialakított helyen. Azonban a mi állományunkban is nagyon gyakran kint a mezőn születik meg a kisborjú. Az elletésre fel kell készülnünk, ami egyrészt az ellető hely tisztítását, fertőtlenítését, másrészt az ellő állat előkészítését (tisztítás, lemosás, fertőtlenítés) jelenti.  Az állást alaposan ki kell takarítani, majd bőségesen be kell almozni. Az ellés pontos ideje nem állapítható meg, ezért a tehenet folyamatosan figyelnünk kell. Az ellések levezetéséhez nem kell különösebb segítség.  A gazdának is tiszta ruhában  és tiszta kézzel kell várnia az ellést hogy ha szükség van bármikor segíteni tudjon. Előfordulhat ellési komplikáció, amikor állatorvosi beavatkozásra van szükség.

 

Az ellés szakaszai
Előkészítő szakasz: Teheneknél a várató ellés előtt 2-3 nappal, üszőknél pedig 4-5 nappal kezdődik. Ekkor a medenceszalagok ellazulnak, a faroktő kétoldalt besüpped, a péra megduzzad, benne sűrű, vastag nyálkazsinór (nyálkacsap) jelenik meg. Az állat nyugtalan, gyakran vizel, a hőmérséklete 0,3-0,4°C-kal csökken.

Megnyílási szakasz: Teheneknél 3-4 óráig, üszőknél 6-8 óráig tart. Ilyenkor az állat nyugtalansága fokozódik, gyakran lefekszik és feláll. Ekkor a magzat beilleszkedik a szülőútba. A magzatburkok megjelennek a szülőútban, majd elfolyik a magzatvíz (a vízhólyag, majd a lábhólyag felreped), amely sikamlóssá teszi a szülőutat. Megjelenik a magzat lába. A láb talpfelületének irányából tájékozódhatunk a borjú helyzetéről, amely lehet fejfekvés, vagy farfekvés. Farfekvés esetén az ellést siettetni kell, mert a köldökzsinór a medencén elszorulhat, az újszülött oxigénellátása zavart szenvedhet és a borjú meg is fulladhat.

Kitolási szakasz: 2-10 óráig tarthat. Ekkor erőteljes, szabályos időközű méhösszehúzódások jelentkeznek. A kitolási szakasz utolsó harmadában lehet segíteni (ha szükséges). Húzókötelet, láncot erősíthetünk a borjú lábára, ennek segítségével húzhatjuk a borjút, amikor a tehén azt tolja „préseli” Segítség esetén rendkívül fontos a higiénia, a kézmosás és fertőtlenítés.

Befejező szakasz: 3-4 óra hosszig tart, és a magzatburok eltávozásával fejeződik be. A magzatburok az ellés után mintegy 6-8 óra múlva távozik el. Ha elhúzódik, vagy a magzatburok nem távozik el, állatorvosi beavatkozásra van szükség.

Ellés után a méh regenerációja (involúciója) 18-21 nap alatt befejeződik. Ennek kísérője a tisztulás, a 6-8. napon megjelenő és a 14. napon befejeződő „hüvelyfolyás”. Ellés után figyelemmel kell kísérnünk a nemi szervek A nehéz ellések megelőzésére a tehenet minél többet kell járatni, nem kell bőségesen etetni, hogy a takarmány ne foglaljon túlságosan nagy helyet a bendőben, így a magzat szabadabban mozoghat, és az elléshez a rendes fekvésben helyezkedhet el.

A következő cikkünkben ahhoz adunk segítséget, hogy a gazda segíteni tudja az ellést.


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!