Tanulmányi út Norvégiába

A Sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium megkeresésére többször is fogadtunk norvég vendégdiákokat. 2013 őszén 3 norvég diák, Tordis, Veronika és Otto lakott és dolgozott gazdaságunkban 1 hónapon keresztül.
Akadozó, de kitartó esti beszélgetéseink során meglepődve és hitetlenkedve hallgattuk, hogy egy család 15 -20 tehénből szépen megél. Ez éven lehetőségünk nyílott arra, hogy személyesen megnézhessünk ilyen jellegű gazdaságokat Norvégiában, az EGT Finanszírozási Mechanizmus pályázat jóvoltából.

Első ilyen jellegű utam volt: még sohasem repültem, és sohasem voltam ilyen hosszú időre távol.
A jóbarátok ilyenkor szokásos negatív repülési élményeinek elmesélése ellenére, kifejezetten élveztem az utat. Bergenben szálltunk le, és két napot itt töltöttünk. Gyönyörű város, egy csodálatos országban. Az eső persze esett, hiszen Bergen az esernyők városa. A két nap alatt egészen jól összekovácsolódott 9 főből álló csapatunk, melynek tagjai hasonló okokból keltek útra.
Ezután érkeztünk meg Voss-ba, ahol a felújított iskolában fogadtak minket, és büszkén mutatták be szakképzésüket, iskolájukat, tangazdaságukat és tanműhelyeiket.

 

Az iskola állattartó tangazdaságában norvég vörös szarvasmarhákat, juhokat, sertéseket és baromfit tartanak. Az istállók korszerűek, a teheneket robot feji és eteti.
A norvég szarvasmarha tartásra jellemző, hogy az állatok 3 hónapot töltenek legelőn, az év többi részében istállóban vannak. Meglepő volt számomra, hogy pont ilyenkor állítják szárazra őket, azaz ilyenkor nem fejik. Négy telepet láthattunk, ezek közül bikát csak egy gazda tartott, a többi helyen inszeminálták az állatokat.

Vörös üszőMinden gazdaság rendkívül jól felszerelt, még azok is, ahol csak 15-20 tehenet fejnek. A legelők és kaszálók kis területe miatt nem alakultak ki nagy gazdaságok, jellemzően ennyi marhát tartanak.
A norvég vörös talán a mi magyar tarkánkhoz hasonlít, tejének zsírtartalma is olyasmi. Takarmányozásuk a megtermelt szénán alapszik.

Jersey tehenekEgy gazdánál jersey szarvasmarhákkal találkoztunk, amit itt is a jó minőségű tejéért tartanak.
100 fejős tehénnel ez a gazdaság volt a legnagyobb, amit láttunk.
A tej felvásárlásánál megfizetik a jobb minőséget, ezzel ellensúlyozzák a mennyiségbeli különbséget. A bio minősítésű tejet egy tartályba öntik a többivel, ezzel „javítják fel”. Az összes termelő közül még csak kevés a bio, de az állam támogatja az ilyen törekvéseket.

A tej felvásárlása megoldott, hiszen a városi tejüzem minden gazdától megveszi, és sajtot, illetve egy savóból előállított édességet készítenek belőle. A tejfeldolgozó vezetője elmondta, hogy pár éve be akarták zárni az üzemet, de az emberek kiálltak mellette, és így átvészelte ezt a nehéz időszakot. Jellemző a gazdaságok közötti összefogás, amiben az iskolának is szerepe van.

A helyi sörfőzdéből és pékektől, a maláta és a megmaradt pékáru, az állatok elé kerül takarmány kiegészítőként, a húsfeldolgozó és a Egységes arculatsörfőzdés a szalámi félékhez illő sört egy arculattal jeleníti meg a piacon, és a helyi boltokban. A tejet azoktól a gazdáktól is felvásárolják, ahol csak pár darab tehén van, annak ellenére, hogy nem gazdaságos. És mindenhol ott dolgoznak azok a gyerekek, akik csak úgy kapnak bizonyítványt, ha a 3 éves iskola után plusz 2 év szakmai gyakorlaton részt vesznek.
Látszik az állami támogatottság, a kistermelők, kisüzemek megbecsültsége. A zord éghajlat és táj pedig megtanította a norvég embereket, hogy egyedül nem megy, sok esetben kell az összefogás.

Nagyon tartalmas és sokszínű programban vehettünk részt, és bízom abban, hogy a két iskola építő jellegű kapcsolata továbbra is fennmaradhat.


                                    Miklósné Molnár Eszter
                                         Polyán Egyesület


Megjegyzés és megosztás

Az alábbi mezőben lehetőséged van a cikkhez megjegyzést, véleményt fűzni. Valamint itt fogalmazhatsz meg kérdéseket is, amelyet a cikk keretében, vagy a megjegyzést használva megpróbálunk rövidesen megválaszolni. Ha meg akarod osztani a megjegyzésedet akkor a 'Post to Facebook' jelölőnégyzetet hagyd bekattintva! (ehhez be kell jelentkezned a facebookra)
Ha van az ismerőseid között állattartó akkor ezt külön is megköszönjük!