A tájgazdálkodás különleges

A természeti adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodás manapság sajnos ritka. Hazánkban is jellemző a nagyüzemi mezőgazdaság uniformizáló törekvése, azaz, hogy az adottságoktól jórészt függetlenül igyekszünk mindenhol azt a néhány terméket előállítani, amit a legegyszerűbben el lehet adni. A tájat nagy teljesítményű gépeinkhez igazítjuk, elveszítve a táji és élőhelyi sokféleséget, amivel együtt elvész a biológiai sokféleség is.

A turizmusnak bár több ága is van, valószínűleg egyik sem irányul a nagytáblás monokultúrák megtekintésére, a kietlen szántókon való kirándulásokra.

 

Minden tájnak meg vannak a maga sajátos domborzati, mikro-klimatikus és biológiai adottságai. Alkalmazkodó, kisléptékű gazdálkodással fenntartható a mozaikos tájszerkezet és a hozzá kapcsolódó élőhelyi sokféleség. Egy ilyen változatos táj vonzó turisztikai célpont is lehet. Mivel az ilyen gazdálkodás ritka, éppen ezért lehet különleges a turisztikai kínálatban. A kis lépték, a hagyományos jelleg és a látogatók által is kipróbálható munkafolyamatok adják a vidéki turizmus varázsát.