Hegyközi helyi termék fesztivál

A kezdet...

2010. szeptember 18-án több napos eső és kicsit borongós reggel után Mikóházán minden összejött, csak a pénz nem. A szervezők eleve minimális költségvetéssel futottak neki az első Hegyközi Helyi Termék Fesztivál megrendezéséhez. Ötleteik voltak, és lelkesedésük. A Polyán Egyesület teremtette meg a „gazdasági alapokat”, ami itt elsősorban a hagyományos gazdálkodás eszközeinek, és a régi hegyközi tájat jellemző állatfajtáknak a beszerzését, és bemutatóját jelentette.

 

Karámokat építettek, lovakat, marhákat, juhokat hoztak, baromfit is számolatlanul. Mire a fesztivál elkezdődött helyén volt minden, a kistermetű hegyi ló, a hucul, a borzderes tehén, az őshonos cigája hegyi változata. Mindmind csak a látogatókra várt, akárcsak a lőcsös szekér, lovas ekék, boronák, ekekapák, jármok.

Az Inspi-Ráció Egyesület az ötletekben jeleskedett — a kóstoló és támogató „jegyrendszer” kialakításában —, a felajánlásokban — mely nélkül vaj’ mit vittek volna haza a különféle versenyek díjazottai? —, s persze a kétkezi munkákban. Egy szó, mint száz, mire kisütött a nap, minden összeállt, kezdődhetett a fesztivál. S kezdődött is, nem is akárhogyan: bizonyítva, hogy egy igazán színvonalas programhoz nem pénz kell, hanem lelkesedés, tenni akarás, és helyi akarat.

A közönség pénzen nem vásárolható meg, még közvetve sem. Az emberek akkor érzik igazán jól magukat, ha magukénak érzik a rendezvényt. Ha elvonulhatnak saját kis sátraikba, megmutathatják, mit is tudnak, milyen értékeik vannak, s ha az elején nem is, a végére ők maguk is elhiszik, hogy a megversenyeztetett befőttek, zöldségek, szörpök, pálinkák, főztök, s az elmaradhatatlan szépségverseny libái, tikjai, kakasai valódi értéket képviselnek, mi több ők képviselik a valódi értéket. S e közben senki nem akar rájuk kényszeríteni semmit. A színpad félreeső helyt húzódik meg, a középpontban a helyiek állnak, mindazzal a sok finomsággal, amit a helyszínen raktak össze, vagy a kamrából hoztak el.

S mit mondhatnánk még el erről a napról? Csak a lényeget ismételhetjük meg: Mikóházán az év talán legszínvonalasabb rendezvényén vehettünk részt — s ez csak amolyan felszínes kis jellemzés, a lényeg, hogy az első Hegyközi Helyi Termék fesztiválnak lelke volt, és ezt a lelket a helyi emberek hozták létre önön teremtő hatalmukkal. Elmondhatják tehát: ez a nap valóban az övék volt, egyedül az övék…

Molnár Géza, Polyán Egyesület

Az I. Hegyközi Helyi Termék Fesztivál képekben

 

... és a folytatás

2011. szeptember 17.

Az első sikeres fesztiválon felbuzdulva 2011. szeptember 17-én mostmár az önkormányzattal együttműködve újból megrendeztük a Hegyközi Helyi Termék fesztivált.A fesztivál hangulatáról pedig beszéljenek a képek!

Az II. Hegyközi Helyi Termék Fesztivál és Vásár képekben

 

2012. szeptember 15.

Bár egy kicsit borongós, esős napot fogtunk ki, mégis a III. Hegyközi Helyi Termék Fesztivál jó hangulatban telt! Aki pedig mégis kimerészkedett, az azzal az élménnyel tért haza, hogy ez a fesztivál más mint a többi, itt valóban valódi falusi vendégszeretettel és valódi közösségi élménnyel gazdagodik!

Az őszi esőnek, ami nagyjából 13 óráig kitartott pedig köszönjük azt az élményt, hogy színpadi programok és hangosítás nélkül is lehet jó fesztivált csinálni, sőt még jobbat!

 

2013. szeptember 14.

Az időjárás most sem kedvezett nekünk, bár esni nem esett mégis egy borongós, hűvös napot fogtunk ki. Ebből is következően (és egy sajnálatos időpont változtatás miatt) családias hangulatú fesztivál sikeredett, ami ne is lett volna probléma, hiszen eredetileg is ilyennek álmodtuk. Azt viszont sokkal inkább problémának látjuk, hogy a hegyközi, mikóházai emberek még négy év után sem érzik a sajátjuknak ezt a fesztivált, amit a helyi termék nevezések drasztikus csökkenése is jól mutatott, de feltűnő volt, hogy a látogatók között is sokkal többen a városokból érkeztek a fesztiválra. A Polyán Egyesület vezetősége ezért úgy döntött, hogy a továbbiakban nem szervezzük meg a helyi termék fesztivált, a szervezés lehetőségét átadtuk Mikóháza Önkormányzatának.

Döntésünkben meghatározó szempont volt, hogy négy éve erőnket jóval meghaladó erőfeszítéssel, önkéntesen szerveztük meg a fesztivált, amit abban az esetben, ha ez a hegyköz helyi termékének valódi ünnepévé tudott volna válni, ahova a helyiek szívesen hozzák a háztájiban megtermelt termékeiket, ahova szívesen eljönnek, akkor talán érdemes lett volna a továbbiakban is belerakni, így azonban...

2014-től a Polyán Egyesület nem szervez helyi termék fesztivált!