A Bózsva patak revitalizációja

A projekt rövid összefoglalója

A Polyán Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán egy kisléptékű kutatásra nyert pénzt.
A projekt célja, hogy megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a Bózsva patak régi medrében ökológiai céllal lehetne-e újra vizet vezetni, vizet visszatartani (a legelő területünkön lévő szakaszát Hrsz.: Vílyvitány 0128/2, 0133/3). A kutatás természetvédelmi része az ANP kérésére elsősorban a NATURA 2000-es jelző fajokra a Tiszai Ingolára és a Petényi márnára való hatásvizsgálatra vonatkozott.

 

A probléma, ami miatt kezdeményezztük ezt a projektet

A Polyán gazdaság természettel együttműködő gazdálkodásra jött létre. Az elmúlt 4 évben az időjárási szélsőségek sokszor próbára tették a gazdálkodást; 2010 évben három árvíz vonult le a Bózsván, míg a 2012-es év soha nem látott aszályt hozott. Az időjárási szélsőségek következményeit úgy gondoljuk a Bózsva melletti területen vízvisszatartással, vagy sokkal inkább a régi bózsva meder revitalizációjával lehetne enyhíteni, amely megítélésünk szerint jó példája lehetne a természeti tőkét növelő, mezőgazdaságot is segítő beruházásra.

A beruházástól várt eredmények

terepbejarasReményeink szerint, a régi Bózsva mederben a víz visszatartása pozitív hatást gyakorolna a legelő vízháztartására, és ezen keresztül a gyep állapotára is. Ezen túl az így kialakult vizes élőhely a biodiverzitást is növelné a területünkön, ami növelné a turisztikai értékét a területnek. Amennyiben mindezt a régi bózsva meder (ami a földhivatali térkép szerint a jelenlegi meder) revitalizációjával valósulna meg, akkor a egyszerre lehetne jó a NATURA 2000-es jelölőfajoknak is!

A projekt eredményei

Elkészült a „Vízvisszatartás lehetőségének vizsgálata a Malom előtti réten” c. tanulmány, ebben került összefoglalásra lehetséges vízgazdálkodási beruházások iránya és a természetvédelmi és gazdálkodási szempontból is legjobbnak ítélt megoldási javaslat. (a mellékletek túl nagyok ahhoz, hogy letölthetővé tegyük) A tanulmány rövid összefoglalója >>

Elkészült a "A vízvisszatartás természetvédelmi hatásának vizsgálata a Malom előtti réten" c. tanulmány, amelyben a halfaunisztikai vizsgálatok eredményei találhatók. A tanulmány rövid összefoglalója >>

A tanulmányok konklúziója egy mondatban:

A legfontosabb eredménye a kutatásnak, hogy mind természetvédelmi, halas szempontból, beleértve a NATURA 2000-es jelölőfajokat is, valamint gazdálkodási szempontból is a régi Bózsva meder revitalizációja (visszakanyargósítás) lenne a legjobb megoldás.

meghivo banner

 A képre kattintva megnézheted a részletes meghívót!

 

Halfaunisztikai célú vizsgálatok a Bózsván

Vízvisszatartás lehetőségének vizsgálata a Malom előtti réten

mini Konferencia MEGHÍVÓ

 

 

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.